
Pyszne tradycje
Sezony i odcinki
Kuchnia Chaoshan
10 odcinków- 12m
Oliwki
W regionie Chaoshan oliwki są konserwowane na przeróżne sposoby i wykorzystywane w rozmaitych daniach, nawet w sokach owocowych i zupach mięsnych.
- 13m
Hu tieu
Kway teow, czyli makaron ryżowy, to podstawowy produkt spożywczy w regionie Chaoshan. Można go usmażyć w głębokim oleju albo owinąć nim pyszne nadzienie.
- 13m
Marynowane kraby
Czosnek. Kolendra. Papryka chili. Potrawy z marynowanym surowym krabem smakują inaczej w Puning , a inaczej w Shantou, ale zawsze są świeże i pyszne.
- 11m
Zalewa solna
Cynamon, anyż i alpinia to przyprawy dodawane do chaoshańskiej solanki — kluczowego składnika potraw z duszonych podrobów, gęsiej głowy i gorącego kociołka.
- 12m
Pasta sojowa z Puningu
Dawno temu imigranci z dalekiej północy przywieźli do regionu Chaoshan soję. Dziś pasta z jej ziaren jest składnikiem wielu potraw, np. ze szpinakiem albo rybą na parze.
- 12m
Zakonserwowana rzodkiew
Mieszkańcy regionu Chaoshan od dawna są zdania, że marynowana rzodkiew doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu dań, np. żeberek albo smażonych kalmarów.
- 12m
Wodorosty
Aby nadać potrawom smak umami i morza, wystarczy dodać do nich trochę wodorostów. Można usmażyć algi na patelni albo w głębokim tłuszczu, upiec je lub posypać nimi zupę.
- 11m
Ostrygi
Gotowane na parze, marynowane, smażone, grillowane lub suszone. Ostrygi — klasyczny składnik kuchni regionu Chaoshan — w Jingzhou przyrządzane są zgodnie z tradycją.
- 11m
Mandarynki z Chaozhou
Ten regionalny produkt — mandarynkę Chaozhou — można usmażyć w głębokim tłuszczu albo zakonserwować i zrobić z niego słodycze, a skórkę wykorzystać jako przyprawę.
- 12m
Lei cha
Zgodnie z tradycją ludu Hakka liście herbaty gotuje się ze świeżymi ziołami i mieli z sezamem lub orzeszkami ziemnymi. Tak powstaje aromatyczny napój lei cha.
- 13m
Ciasto tofu
Czosnek, tłuszcz, likier i pasta ze sfermentowanej fasoli. Wypiekane zgodnie z tradycją ciasto z tofu to pełnia smaków i całe wieki historii.
- 12m
Kociołek z wołowiną
Przed pokrojeniem najlepszej wołowiny rzeźnicy z regionu Chaoshan zawsze ostrzą swoje noże. Te soczyste, delikatne kawałki mięsa trafiają do gorącego kociołka.
- 12m
Klopsiki wołowe
Kucharze z regionu Chaoshan spędzają długie godziny, doskonaląc tradycyjną technikę wyrobu klopsików, by uzyskać idealną konsystencję i doskonały smak.
- 13m
Yusheng
Yu sheng (świeżo pokrojona surowa ryba) to przysmak o długiej tradycji w regionie Chaoshan. Podaje się ją z warzywami i sosem do maczania.
- 12m
Rybny posiłek
Solone, gotowane i suszone w bambusowych koszach trzogony skady to jedne z ryb, z których można przyrządzić smakowite, aromatyczne i proste danie główne.
- 13m
Sos rybny
Niezastąpiony w kuchni regionu Chaoshan sos rybny tradycyjnie powstaje z solonych i sfermentowanych śledzi hilsa, jednak pojawiły się już nowe metody jego produkcji.
- 13m
Klopsiki rybne i zawijana ryba z warzywami
W regionie Chaoshan jaszczurniki filetuje się i przerabia na surimi (pastę rybną). To uniwersalny składnik wielu potraw o wyjątkowo gładkiej konsystencji.
- 12m
Małże
Zbierane u wybrzeży wyspy Nan’ao małże to letni przysmak, który można przyrządzić z bazylią, dodać do nadzienia do sajgonek albo do smażonego ryżu.
- 13m
Galangal
Alpinia została dawno temu przywieziona do regionu Chaoshan z Azji Południowo-Wschodniej. Ta przyprawa sprawia, że dania z kurczaka i jagnięciny wyśmienicie pachną.
- 11m
Serdecznik chiński
Znany z doskonałego smaku i wartości odżywczych chiński serdecznik można zblanszować i dodać do zupy albo zjeść na śniadanie.
Kuchnia Yunnan
10 odcinków- 14m
Nabiał
Junnan często kojarzy się z produktami mlecznymi, takimi jak rushan z Dali, czyli ser w cienkich plastrach, który można podsmażyć, grillować lub polać miodem.
- 13m
Nan Piě
Nan Pie to nazwa pasty z rozgniecionych warzyw lub ryby. Tym razem do jej przyrządzenia wykorzystano lokalne dzikie owoce.
- 13m
Sa Piě
Sa to sos serwowany z mięsem i warzywami na zimno, który często podaje się z budyniem z krwi wieprzowej.
- 13m
Olej z żywicy
Qiyou to olej pozyskiwany z owoców sumaka lakowego. Dodaje się go do gotowanych jajek, kleiku ryżowego, potrawki wieprzowej, pieczonego kurczaka czy nawet larw pszczoły.
- 14m
Szynka
Marynowaną szynkę xuanwei można podawać w plastrach, gotować na parze, przyrządzać z jajkami lub dusić. Dodaje się ją również do farszu ciasteczek księżycowych.
- 14m
Kiszonki
Zasolony i podsuszony mniszek lekarski jest marynowany i smażony z wieprzowiną, której nadaje kwaśnego smaku. Dodaje się go również do potrawki z rzodkwi japońskiej.
- 13m
Bananowiec mrozoodporny
Musa basjoo, czyli banan rosnący w Junnanie, zawija się w jego liście razem z ryżem lub rybą. Daje to doskonałą słodką przekąskę lub wytrawne danie.
- 14m
Kwaśne owoce
Kwaśne owoce, takie jak cytryna czy kwaśna papaja, wyostrzają apetyt. Są także doskonałym dodatkiem do kurczaka, karpia lub sosu, którym polewa się krewetki.
- 13m
Dania z ryżu
Er, czyli placek z mąki ryżowej, można przygotować w formie przekąski. Czasami również smaży się go z warzywami lub kroi w paski jak makaron.
- 12m
Sól
Zha to tradycyjne danie stanowiące połączenie fermentowanych warzyw, mięsa i ryżu lub makaronu. Przygotowuje się je według starych receptur i podaje jako przystawkę.
Sezon 3
10 odcinków- 12m
Odcinek 1
- 11m
Odcinek 2
- 12m
Odcinek 3
- 12m
Odcinek 4
- 12m
Odcinek 5
- 11m
Odcinek 6
- 13m
Odcinek 7
- 11m
Odcinek 8
- 12m
Odcinek 9
- 11m
Odcinek 10
Sezon 4
10 odcinków- 12m
Odcinek 1
- 12m
Odcinek 2
- 12m
Odcinek 3
- 12m
Odcinek 4
- 12m
Odcinek 5
- 12m
Odcinek 6
- 12m
Odcinek 7
- 12m
Odcinek 8
- 12m
Odcinek 9
- 12m
Odcinek 10
Rok premiery
Dostępne języki
- 普通话
Oceny
TMDB
7.9
Gatunek
- Dokumentalny
Opis
Wyrusz w podróż przez Chiny, której główną atrakcją są tradycyjne potrawy, i poznaj historie osób przyrządzających je z miłością i pasją.
Gdzie jeszcze można zobaczyć:
Obsada
Zwiastuny i ciekawostki

Flavorful Origins: Gansu Cuisine - Season 3 (2019) HD Trailer

Flavorful Origins: Yunnan Cuisine - Season 2 (2019) HD Trailer

Flavorful Origins: Chaoshan Cuisine - Season 1 (2019) HD Trailer
Tła
Brak teł
Zacznij darmowy okres próbny już dziś!
Dołącz do CineBase i odkryj bogatą bibliotekę filmów, seriali oraz unikalnych treści, które masz zawsze pod ręką. Dzięki bezpłatnemu okresowi próbnemu możesz bez zobowiązań sprawdzić, co dla Ciebie przygotowaliśmy